S.S.S.

Sıkça sorulan sorular

Perdesiz gitarda akort nasil olmali?
Perdesiz gitarda akort sistemi normal gitardan farkli değildir. Bazen çalacağımız parçaya uygun olarak ‘open tunning’ler kullanabiliriz, ki bu benim cok sık yaptığım birşey. Genelde perdesiz gitar çalanlar gitarın akordunu 1 ses asağı akortluyorlar. Böylece ses daha davudi tınlıyor, daha ud’a yakın bir yerlere geliyor. Bu bir tercih meselesi, ama benim tericihim 440 “La” olmasi yönünde.

Perdesiz gitarda hangi teli kullanmalıyım?
Bu da bir tercih meselesi ancak normal tansiyon teller güzel tınlıyor marka secimi tamamiyle size kalmis.

Perdesiz gitarda “akor” basılır mı?
Bu konu perdesiz gitarın en zor konusu o sebepten eğitimler sırasında üzerinde bolca duracağım ancak teorik olarak her akor basılamasa da bir cok akor basılabilir. Ancak iyi tınlayan pozisyonları bulmak koşulu ile.

Elektrik perdesiz gitarda compressor kullanımı?
Elektrik perdesiz gitarda compressor kullanmak cok yaygın bir durum, özellikle Türkiye’de. Sebebi ise bu sound’un üstad Erkan Oğur’dan duyarak beynimize kazinmis olmasI. O compressor’lü kullanıyor diye ve onun çıkardığı sesi çıkarabilmek adına genelde kullanıyoruz. Ancak işin temelinde şu yatmakta ve Erkan Oğur da bu sebepten kullanmakta diye düşünüyorum; Perdesiz sapındaki balans perdelideki gibi değil, yani denge farkları var. Bu farkları en aza indirmek için comp. gerekli. Özellikle teller arasında. Miktari ve kullanımı tamamen sizin tercihiniz. Ben çok az compression ile natürel bir ses almayı tercih ediyorum, sizin tercihiniz başka olabilir.

Perdesiz gitar çalmak için perdeli gitar çalmak gerekli mi?
Bu soruya verilecek en net cevap: tabiki gerekli, hatta çok çok önemli. Gitardan nasıl ses çıkaracağını bilmeden perdesiz gitarla olan ilişkini büyütmeyi nasıl hayal edebilirsin ki? Önce gitarı anlayıp türleri kavrayıp sonra perdesiz gitarda bir yön çizmek gerek yoksa perdesiz gitarda taksim edip hayatına devam edersin, ki bu perdesiz gitara hizmet, onu ileri taşımak değildir. Tam bir füzyon olan bu enstrümani standart enstrümanların yanına koymaktır.

Makamları geliştirmek için ne yapmalıyım?
Makamları geliştirmek için bol bol dinleyip çıkartmak gerek, ancak derinlemesine anlayabilmek ve öğrenebilmek için bir ustayla calişmak en iyisi. Birbirleri arasında cok küçük nüanslar olan makamaların doğru icralarını yapabilmek için detaylı anlamak gerekli.